Osmakligt i rondellen

Rondellhunden Kurts gamla hem, cirkulationsplatsen vid Norr Tull i Norrköping, har i helgen åter varit platsen för ett visuellt budskap. Vanligtvis gillar jag när folk placerar ut konstnärliga uttryck som inte är sanktionerade av kommun och myndigheter i stadsrummet, men man kan ju konstatera att somligt är bättre än annat.

I det här fallet rör det sig om en ganska osmaklig installation. Någon har skapat fyra gravar prydda med vita träkors där man kan läsa namnen på fyra figurer i en känd barnbok: Loranga, Mazarin, Dartanjang och Tjyven Gustav... Nåväl, det är nu inte användingen av Barbro Lindgrens genialt galna karaktärer som är det osmakliga, utan formspråket med de vita träkorsen. Med största sannolikhet passerar människor platsen som varit med om att begrava vänner och anhöriga med enkla träkors och hastigt tillkomna gravar. Antagligen är det något som installationens upphovsmän/kvinnor varit förskonade ifrån..?

När man dessutom inte bryr sig om att gå ut med en förklaring till det definitivt svårtolkade budskapet, då undrar man hur det är fatt. Men det kanske kommer? Norrköpings Tidningar har gått ut med en uppmaning att komma in med tips om vad som ligger bakom.

Hur som helst så spekuleras det i om det ska förstås som en kritik mot försäkringskassan, vars kontor ligger invid rondellen. Men i så fall är det ganska oklart hur Barbro Lindgrens figurer passar in i sammanhanget.
Om det finns någon som aldrig skulle springa till Försäkringskassan så är det ju just Loranga! Hans bohemiska liv involverar inget stöd från samhället överhuvudtaget. Och om han alls betalar för sig så är det med nån gammal hundralapp han hittat bakom elementet eller under sängen. Nej, upphovsmänniskorna kan sin Loranga dåligt om det nu är nåt om Försäkringskassan de vill ha sagt.

Men kan man inte istället tolka det som en protest mot att barnlitteraturen sätts allt mer på undantag i en disneyfierad TV-värld? Kanske skulle Norrköpings Tidningar ta ett snack med bibliotekarierna på Stadsbiblioteket för att få tips om vem och vad som ligger bakom Norr Tulls senaste utsmyckning...


Tillägg onsdag morgon: Mysteriet har nu blivit en riksangelägenhet(?) eftersom det togs upp i Lantz i P1 igår. Där  gick de mest på teorin om kopplingar till Försäkringskassan, men en annan intressant teori som framfördes var att det i själva verket är riktiga gravar, förklädda till konst... Antingen det perfekta brottet eller också en sofistikerad husdjursgrav...
Mycket riktigt dök det upp en kommentar på NT:s debatt igår, där det slogs det fast att någon begravt fyra dödfödda pekineservalpar i rondellen. "Nu vet ni det" avslutades inlägget. Idag på morgonen var kommentaren borttagen...
Frågan är om det nu var någon som inspirerats av Lantz i P1 eller om vederbörande faktiskt satt inne med sanningen. Enligt en annan vittnesuppgift ska ett äldre par med blomjordspåsar ha setts på platsen...
Kanske den kommunalarbetare som forslade bort jordhögarna vet om det låg nån hund begraven i rondellen?

Personligen gillar jag förstås teorin med begravda rondell-pekinesrar eftersom det finns en koppling till att Sveriges minsta rondellhund bodde på platsen för två år sedan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0