Pekka, Haga och den eviga SpiralenNorrköpingsbloggen skriver Michis av outgrundlig anledning om Pekka Langer vilket ger mig anledning att publicera en bild som legat och skräpat på hårddisken ett bra tag.

Nu är det inte Pekka Langer i sig som gjort att jag haft bilden på hårddisken utan hans tröja. Eller rättare sagt trycket på tröjan, vilken som ni ser kommer från Hagagymnasiet. Men även om jag själv gått på Haga så är det inte heller det som är intressant, utan symbolen: Spiralen!

Den eviga norrköpingssymbolen Spiralen var från början bara en skulptur: Spiral åtbörd av Arne Jones, ratad som utsmyckning vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och därför placerad vid konstmuseet i Norrköping där den står än idag. Från att folk skällde på den fula skulpturen 1961 förvandlades den snabbt till en nästintill uttjatad logga för både Norrköpings kommun och för Lundbergs köpmannavaruhus Spiralen (Sveriges största när det slog upp portarna i slutet av sextiotalet)...

Och 1971 blev Pekka Langer plåtad av Allers, iförd en tröja med Spiralen på...
Nej, det är nog så att inte många under fyrtio känner till Pekka Langer idag. Själv minns jag honom från radio (Svensktoppen?) under min barndom på 70-talet och som gaggig lekprogramledare på TV på 80-talet. Men på sextiotalet och i början av sjuttiotalet lär han ha haft nån slags idolstatus, vilket var anledningen till att ovanstående bild publicerades i Allers under rubriken "Hur kan du alltid vara så glad Pekka Langer?" På senare år har hans son Joakim Langer lämnat ett slags svar på den frågan i föreläsningar om hur det var att växa upp med en missbrukande förälder...

Men 1971 var Pekka bara känd som en glad femtioårig radiopratare som fick tonvis av beundrarpost.
Tröjan till trots hade han övergivit sin bardomsstad Norrköping 1971. Allers meddelar nämligen att hans hemadress då var Måbärsstigen 28, 162 39 Vällingby.

Så vet vi det också!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0