MGM-lejonet 85 år!


Idag finns det anledning att fira nånting annat än Allahjärtansdag, nämligen att det är exakt 85 år sedan den bekanta lejonvinjetten till Metro Goldwyn Mayers filmer spelades in. Det vill säga den andra av vinjetterna, eftersom inte mindre än fem olika lejon använts under årens lopp. Det första lejonet som användes, vid namn Slats, fick nöja sig med att vara stumfilmstjärna och byttes ut då ljudfilmen gjorde sitt intåg. 



Om man ska tro boken Curious Moments (en märklig tysk bok på drygt 700 sidor som beskriver 1900-talet med hjälp av bilder hämtade från Sveriges Televisions(!) arkiv) så var det 14 februari 1929 som lejonet Jackie röt sitt berömda filmryt. På MGMs websida står det att vinjetten användes första gången i en film 1928 men ett Youtube-klipp sägs vara hämtat från en film som kom 1925 och i ett annat klipp anges 1924... ja, så vad ska man tro? Jag tycker det verkar rimligt att vi tror på boken men förlägger inspelningen fem år tidigare, för annars har vi ju ingen anledning att fira idag.

Jackievinjetten användes ända fram till mítten av 1950-talet men parallellt tjänstgjorde lejonet Tanner i bolagets technicolorproduktioner från 1934 och framåt.



Vinjetten har parodierats hur många gånger som helst i olika sammanhang, med allt från möss till människor som stand-in för lejonet. Kanske först ut (och antagligen bäst) är förstås bröderna Marx i A Night at the Opera (1935).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0