A real nowhere man

Det är en dryg månad sedan jag skrev blogg. För mycket jobb och pollen har bidragit till att bloggandet fått stå tillbaka. Idag måste jag dock skiva ett inlägg för att påminna om att det är den 8 maj idag, det vill säga 41-årsdagen av Tiny Tims första kyss. Sveriges främste tillskyndare av magrinaliserad och bortglömd kultur, Martin Kristensson (för övrigt aktuell med en ny bok om Sveriges fulaste skivomslag), påminner oss om denna händelse i sin omistliga bok Partyt är ett faktum:

 Hurra! Idag firar vi att sångaren och levnadskonstnären Tiny Tim (Herbert Khaury) fick sitt livs första kyss den 8 maj 1966 klockan 13.20.

Kristenssons text finns också på Kapten Stofils hemsida där man också kan ta del av Tiny Tims egen beskrivning av händelsen. 
Tiny Tim

Tiny Tim, som var född 1932 och alltså 34 år då kyssen utdelades, är antagligen en av de mest udda artisterna som gjort sig ett namn i västerländsk populärkultur. Idag gör han verkligen skäl för att kallas "kult". Googla på "Tiny Tim" så får ni se! Trots att det är dags att ordna med årets tomatplantor (Tiny Tim är även namnet på en körsbärstomat!) så handlar de flesta av de 160000 träffarna om artisten Tiny Tim. Att känna till Tiny Tim hör med andra ord till allmänbildningen. Även om det går att beskriva Tiny Tim som artist så känns det ganska meningslöst att göra det. Att han gjorde sig ett namn på att framföra 20-talshits med ukulele och falsettsång gör honom i sig värd ett äreminne, men den beskrivningen säger bara en del om fenomenet Tiny Tim. Antagligen ska han bara upplevas, utan allt för mycket analyserande.  Mest känd var han väl ändå för sitt paradnummer, tjugotalsschlagern Tiptoe Through The Tulips men han gjorde också en mycket minnesvärd storbandsversion av Stairway to Heaven. Bland annat. Julen 1968 medverkade Tiny Tim på The Beatles julsingel där han på typiskt Tiny Tim-sätt framförde en ukuleleversion av Nowhere Man.   
 

Tvivlar ni på Tiny Tims storhet så kolla honom på Youtube!

 
 Mera Tiny Tim:

Officiell minnessida: http://www.tinytim.org/

 Ett idolporträtt signerat Martin Kristensson: http://hjarnstorm.com/hjaernstorm/6364/kristenson.html

http://fudgeland.blogspot.com/2007/02/tiny-tim-live-in-vancouver-1968.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0