Bättre eller sämre?

image45

Idag bara en liten betraktelse som väl främst kan intressera Norrköpingsbor. Vid Söder Tull intill stadsbiblioteket i Norrköping byggdes det om under 2006-2007. Redan 1998 började det planeras för att få till en bättre trafikmiljö, men det blev ett väldigt hallå om bland annat trädfällning. Nu kan man i alla fall se resultatet.


image46


Där ser ni så trevligt det blev, kanske kommunens planerare säger om de ser de här bilderna. Det kan man ju hålla med om, men sedan kan man diskutera i det oändliga om man egentligen kan bedöma det utifrån några foton. Det finns anledning att påminna sig att ett foto är ett mycket begränsat utvalt utsnitt ur en verklighet som egentligen består av både tid och rum. De här jämförelsebilderna är till exempel utvalda av mig både vad gäller fotovinklar, bearbetning och - inte minst - fototillfälle. Bilderna är tagna i april 2005 och juli 2007. Med andra ord är grönskan på de senare bilderna betydligt mer dominerande. Detta trots att det alltså är färre träd efter ombyggnaden.

image47

Blev det bättre eller sämre? En person som bott, arbetat, gått, cyklat, kört bil, åkt spårvagn och buss, KÖRT spårvagn och buss, besökt platsen som turist, övernattat där som hemlös och både varit man, kvinna, gammal, ung, blind, döv och rörelsehindrad på platsen under sisådär tio års tid kanske skulle kunna svara. Vi andra får nog finna oss i att vår gemensamma stadsmiljö aldrig blir riktigt perfekt. Men som jag brukar säga: Det kunde varit värre...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0