Heja Bamse!

Min gamla idol Bamse förnekar sig inte! I förra numret kom han till insikt om att han - på begäran från de lokala myndighetena vid Elefanttemplet - nog borde återlämna den ädelsten han snodde där vid ett besök 1975. (Inom parentes kan nämnas att Länsmuseet i Linköping funderar fortfarande på om de ska tillmötesgå egyptiska statens krav på att återlämna stulet kulturarv - Bamse är lite snabbare...) Idag damp det nya numret ner i brevlådan. Jag lyckades slita den från min sexåriga dotter och kunde konstatera att äventyret fortsätter; Bamse, Skutt och Skalman reser till Elefanttemplet, Skalman smugglar Dunderhonung genom tullen (de gamla takterna sitter i) och väl på plats i det fjärran land där Elefanttemplet ligger drabbas förstås gänget av diverse problem. Bland annat råkar de ut för kobror som attackerar från alla håll - en scen som hämtad ur "mumiens återkomst" eller något liknande. Det är DÅ som Skalmans musiksmak äntligen avslöjas! För att distrahera ormarna tar Skalman fram en solcellsdriven mp3-spelare tankad med 30 000 timmars musik! OCh vad är det han spelar för ormarna?? JO, Doktor Kosmos!!Hur ska man förstå det annat än som en blinkning till alla småbarnsföräldrar som följt Doktor Kosmos från "rockoperan" om Stjärnjerry (1996) till den introspektiva Hallå? (2008). Och kanske framförallt en blinkning till alla som velat belägga Bamse med sympatier för kommunismen! Finns det något svenskt band som kan sägas vara mer vänster än Doktor Kosmos?? Ok, ok, jag inser att det finns delade meningar om det. Att en del kallar Doktor Kosmos för intellektuell pseudovänster (vilket tydligen späds på ytterligare nu när Ujje Brandelius blivit pressekreterare för Vänsterpartiet), men just det faktum att de i sina texter problematiserar vänsterhållningen tycker jag bara gör dem mer trovärdiga.
Själva är Doktor Kosmos tydligen omåttligt stolta över att vara Skalmans favoriter!

Jag tror att Bamse är som Doktor Kosmos: vänster men inte dogmatisk, tänkande men mänsklig (så björn han är...) Och precis som Doktor Kosmos är han på låtsas och på riktigt!

Kommentarer
Postat av: Emma

Haru försökt förklara detta för ett barn?

2009-02-13 @ 21:43:30
URL: http://lackert.webblogg.se/
Postat av: wintermute

Nej. Tycker du att jag borde det?

2009-02-13 @ 22:20:04
Postat av: Galaxa

Bamse bör ö.h.t. inte läsas för barn. Man ska inte lära barn att det är ok med doping...

2009-02-24 @ 22:13:46
Postat av: wintermute

Den klassiska dopingscenen är ju den i en av de gamla Bamsefilmerna där Bamse spelar fotboll och helt öppet äter dunderhonung innan han lägger en straff. Sedan skjuter han bollen rakt i magen på målvakten (Vargen) som flyger rakt genom nätet. Men det är klart att ungarna ska få se/läsa det här: det är ju solklart avskräckande att till och med Bamse totalt tappar omdömet när han dopar sig!

2009-02-24 @ 22:44:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0