Ordvrängeriernas värnare

Idag läser jag i tidningen att kåsören och humoristen Kjell Swanberg gått ur tiden. Kjell Swanberg var en av dem som höll Lasse O'Månssons fana högt. Han stod för en slags humor som kunde misstas för ett infantilt ordvitsande, men som i sina bästa stunder nådde oanade höjder såväl humoristiskt som språkligt. På senare år förhöjde hans kåserier Dagens Nyheters humoristiska nivå på ett behövligt sätt.


Kjell Swanberg var inte bara besläktad med Lasse O'Månsson genom sitt sätt att skriva. Han var även dennes kronprins som samtalspartner med Bengan Wittström i programserien Platt-etyder som sändes i Sveriges Radio på 1980-talet och var en slags uppföljare till Lasse O'Månssons och Bengan Wittströms klassiska Bättre sänt än aldrig. Konceptet var att programledarnas ordgaggande varvades med minst sagt udda musik. Dialogen i Platt-etyder var förstås väldigt Swanbergsk. Ett inslag som etsat sig fast var när Swanberg framförde en parodi på en gammal nedtecknad och traderad folkvisa visa med texten "Bror min köp-e-te piiiilsner åt sig sjääälv". Själva poängen (om det nu fanns någon) i inslaget har jag dessvärre glömt, men den flera gånger återkommande sånginsatsen minns jag som omåttligt rolig. Dessvärre har jag inte just det inslaget bevarat, men ett fragment av ett av programmen har jag lyckats hitta på en gammal kassett. Som en hyllning till Kjell Swanberg gör jag ett litet smakprov avlyssningsbart här på bloggen.

Det gavs även ut en LP, kallad "Knattetyder" som innehöll de återkommande sagoinslag som förekom i programmet. Sagoavdelningen hade en särskild Nickelilltrollinspirerad signatur (egentligen en snutt ur ett stycke av den kanadensiska symfonirock(?)gruppen Klaatu) och innehöll mer eller mindre aktuella versioner av klassiska sagor. Så finns till exempel inte mindre än fyra olika Rödluvan-varianter på skivan (våldsversionen, vokalversionen, taktfulla versionen samt drogfria versionen).


image122
Sagoskivan Knattetyder med omslag av gamle MAD-tecknaren Torvald Sundbaum.

Gunnar Bolin skriver på Kulturnytts hemsida att kåseriet dog med Kjell Swanberg och att "nu är det fullt vid ordvitsarnas och nonsensskämtarnas bord i himlen." Det må så vara, men samtidigt hoppas jag att det kommer fler kåsörer i Swanbergs anda som förstår att vårda "ordvitsandet" som den sköna konstart det är. Men Swanberg får vi förstås inte tillbaka. Han var ett unikum i humorvärlden och, för att citera slutorden ur Plattetyder, "Det ligger inget nedsättande i det!"




Lyssna på Kjell Swanberg på SR Minnen:

http://www.sr.se/cgi-bin/mall/artikel.asp?programID=1602&Artikel=1956971


Kommentarer
Postat av: Sladden Hultgren

Hej!

Det var mååååånga roliga stunder man hade vid radioapparaten då det sändes "Platt-etyder".
Som tur är, så har några program sänds i SR Minnen och blivit sparade som mp3-filer.
Att det gjordes en LP har mej tydligen gått helt förbi.

Sladden, Smedjegatan, Norrköping

2008-03-20 @ 10:17:10
URL: http://sladdens.se/
Postat av: wintermute

Vi får nog som sagt ha ett litet utbyte framöver :)

2008-03-20 @ 10:34:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0